Czas czytania: 2 minuty

Orkiszowe muffiny a’la pączki

Składniki:

  • 200 g mąki orkiszowe
  • 200 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 ml mleka
  • 2 duże jajka
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 80 g ksylitolu
  • Konfitura wiśniowa
  • Gorzka czekolada

Sposób przyrządzenia:

  1. Jajka ubić z ksylitolem na pianę.
  2. W drugiej misce przesiać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Dodać mleko, olej i ekstrakt z wanilii. Połączyć w jednolitą masę.
  3. Wymieszać delikatnie z jajkami, aż składniki się połączą.
  4. Silikonowe foremki wypełniać ciastem do 1/3 wysokości, następnie nałożyć łyżeczkę konfitur i przykryć znów ciastem do 3/4 wysokości.
  5. Piec w temperaturze 180 st. C przez 20-25 minut aż babeczki będą złociste. Odstawić do wystygnięcia.
  6. W rondelku roztopić czekoladę i oblać nią wystygnięte muffinki.

Smacznego!