Czas czytania: 2 minuty

Tłusty czwartek to dzień, kiedy nie powinnyśmy przejmować się kaloriami, to prawda. Ale nie oznacza to, że pączki, faworki lub inne tłuste słodkie przekąski nie mogą być zdrowsze. Sprawdź nasze zmodyfikowane przepisy tradycyjnych tłustych słodkości na zdrowe i lżejsze!

Pączki z marmoladą różaną

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 50 g świeżych drożdży lub opakowanie drożdży suszonych
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 4 żółtka
  • 3,5 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • Prawdziwa marmolada różana
  • Olej do smażenia ( najlepiej ryżowy lub winogronowy)
  • Cukier puder

 Sposób przyrządzenia:

  1. W misce zrobić rozczyn z mąki, mleka, cukru trzcinowego oraz drożdży. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Jeśli używamy suchych drożdży ten krok pomijamy mieszając tylko mąkę z drożdżami,cukrem i mlekiem.
  2. Do drugiej miski przesiać resztę mąki, połączyć z wyrośniętymi drożdżami i żółtkami oraz ksylitolem. Dodawać stopniowo olej kokosowy.
  3. Wyrobić ciasto tak, aby było elastyczne i nie kleiło się do rąk. Dodać ocet jabłkowy i jeszcze raz wyrobić ciasto.
  4. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. Ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość.
  5. Ciasto rozwałkować na stolnicy na grubość ok. 1 cm. Wykrawać szklanką okrągłe placki. Odstawić do wyrośnięcia.
  6. Olej rozgrzać do temperatury 180 st. a następnie smażyć pączki wkładając je do oleju wyrośniętą stroną. Smażyć 2-3 minuty, aż nabiorą złotego koloru.
  7. Po wystudzeniu pączków nadziać je szprycą marmoladą i posypać cukrem pudrem.

Smacznego!