Bardzo często zamiast zdrowego i pysznego sera sprzedaje się produkty seropodobne, które smakują jak plastelina. Jak nie dać się nabrać?

CZYTAJ ETYKIETY

Na etykiecie sera powinien widnieć napis „ser” gdy zastępuje go inny np. ser typu gouda odłóżmy go z powrotem na półkę. Unia Europejska zezwala na wydruk słowa „ser” na etykiecie tylko wtedy gdy produkt powstał z wyrobów mlecznych.

PRZYJRZYJ SIĘ MU BLIŻEJ

Ściśnij w dłoni kostkę sera, prawdziwy ser powinien zostawić na dłoni tłustą warstwę. Jeśli ser kruszy się i ciągnie podczas krojenia to znaczy, że jest to wyrób seropodobny. Prawdziwy ser powinien składać się mleka, na rynku występuje coraz więcej serów gdzie mleko zastępowane jest tanim, niezdrowym, utwardzanym tłuszczem roślinnym zabarwionym sztucznymi barwnikami.

serrr

TOPIONY SER TO ZABÓJSTWO

Topione serki nie mają nic wspólnego z prawdziwym serem to mnóstwo chemii i szkodliwych substancji. Są one tylko pochodną sera z dodatkiem specjalnych topików. Zawierają całe mnóstwo niezdrowych kwasów nasyconych.

TERMIN WAŻNOŚCI

Prawdziwy ser powinien mieć krótki termin ważności, im jest on krótszy tym lepiej. Długie terminy oznaczają, że ser nafaszerowany jest konserwantami.

CENA

Gdy zależy nam na dobrej jakości sera, nie powinien on kosztować mniej niż 15 zł za kg.