Wapń to niezbędny składnik mineralny dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jednak aby prawidłowo przyswoił się w naszym organizmie potrzebuje wsparcia witaminy D oraz fosforu. Podstawową funkcją wapnia w naszym organizmie jest budowa kości oraz wpływ na ich prawidłową budowę, udział w krzepnięciu krwi, działaniu niektórych enzymów, budowie hormonów, wpływa na prawidłową pracę układu nerwowego oraz serca a także zapobiega nadciśnieniu.
Gdzie szukać wapnia ?
- Produkty mleczne oraz jego przetwory takie jak: jogurty, kefiry, maślanki , twaróg oraz sery żółte. Zawartość laktozy w tych produktach ułatwia przyswajanie wapnia, korzystny jest również stosunek wapnia do fosforu. Ze względu na dużą zawartość tłuszczu, cholesterolu oraz kalorii w serach żółtych nie zaleca się spożywanie ich w dużych ilościach.
- Ryby w konserwach lub wędzone, zwłaszcza te, które spożywamy razem z ośćmi np. sardynki, szprotki, makrele, śledzie.
- Zielone warzywa takie jak brokuł, jarmuż, natka pietruszki, karczoch rzepa.
- Warzywa strączkowe, czyli soja ( oraz jej fermentowane przetwory takie tempeh czy tofu) , fasola jaś, soczewica, bób.
- Owoce suszone figi oraz morele.
- Ziarna sezamu, mak, siemię lniane
- Migdały, orzechy laskowe, pistacje, orzechy brazylijskie, orzechy włoskie.
- Zboża i kasze np. quinoa, jaglana, gryczana, amarantus, płatki owsiane.
Co zwiększa przyswajanie się wapnia?
- Magnez
- Fosfor
- Witaminy A,D oraz E.
Co przeszkadza w przyswajaniu wapnia oraz może zwiększyć jego wypłukiwanie?
- Szczawiany obecne w warzywach i owocach np. szpinaku, szczawiu, botwince, kapuście, rabarbarze, żurawinie.
- Napoje takie jak kawa, herbata, kakao, napoje gazowane typu cola.
- Duże spożycie soli oraz cukru w diecie
- Żywność wysokoprzetworzona zawierająca dużą ilość fosforanów.