Czas czytania: < 1 minute

Wapń to niezbędny składnik mineralny dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jednak aby prawidłowo przyswoił się w naszym organizmie potrzebuje wsparcia witaminy D oraz fosforu. Podstawową funkcją wapnia w naszym organizmie jest budowa kości oraz wpływ na ich prawidłową budowę, udział w krzepnięciu krwi, działaniu niektórych enzymów, budowie hormonów, wpływa na prawidłową pracę układu nerwowego oraz serca a także zapobiega nadciśnieniu.

Gdzie szukać wapnia ?

  • Produkty mleczne oraz jego przetwory takie jak: jogurty, kefiry, maślanki , twaróg oraz sery żółte. Zawartość laktozy w tych produktach ułatwia przyswajanie wapnia, korzystny jest również stosunek wapnia do fosforu. Ze względu na dużą zawartość tłuszczu, cholesterolu oraz kalorii w serach żółtych nie zaleca się spożywanie ich w dużych ilościach.
  • Ryby w konserwach lub wędzone, zwłaszcza te, które spożywamy razem z ośćmi np. sardynki, szprotki, makrele, śledzie.
  • Zielone warzywa takie jak brokuł, jarmuż, natka pietruszki, karczoch rzepa.
  • Warzywa strączkowe, czyli soja ( oraz jej fermentowane przetwory takie tempeh czy tofu) , fasola jaś, soczewica, bób.
  • Owoce suszone figi oraz morele.
  • Ziarna sezamu, mak, siemię lniane
  • Migdały, orzechy laskowe, pistacje, orzechy brazylijskie, orzechy włoskie.
  • Zboża i kasze np. quinoa, jaglana, gryczana, amarantus, płatki owsiane.

Co zwiększa przyswajanie się wapnia?

  1. Magnez
  2. Fosfor
  3. Witaminy A,D oraz E.

Co przeszkadza w przyswajaniu wapnia oraz może zwiększyć jego wypłukiwanie?

  1. Szczawiany obecne w warzywach i owocach np. szpinaku, szczawiu, botwince, kapuście, rabarbarze, żurawinie.
  2. Napoje takie jak kawa, herbata, kakao, napoje gazowane typu cola.
  3. Duże spożycie soli oraz cukru w diecie
  4. Żywność wysokoprzetworzona zawierająca dużą ilość fosforanów.