Z pewnością wiesz, że żywność wysoko przetworzona oraz przygotowywana w niezdrowy sposób jest niezdrowa. Czy wiesz jednak dlaczego? Poznaj 5 podstawowych powodów, dlaczego powinniśmy unikać fast foodów!
- Dużo kalorii w małej porcji
Żywność wysoko przetworzona ma niestety to do siebie, że już w małej jej porcji znajdziemy duże ilości kalorii. Niespożytkowana energia przetwarzana jest przez nasz organizm w wałeczki tłuszczu i gromadzona tam gdzie najbardziej tego nie lubimy czyli brzuch, uda i pośladki! Standardowa kanapka serwowana w sieciach fast-food posiada w sobie aż 560 kcal natomiast mała porcja frytek aż 331 w 100 g. Z pewnością to pożywienie nie nasyci nas na długo, bo oprócz tłuszczu, cukru i białej mąki nic w nich nie znajdziemy.
- Ogromne ilości tłuszczów trans
Izomery tłuszczów tras, które nie tylko występują w składzie poszczególnych produktów ale również są wytwarzane podczas ich przygotowania bardzo negatywnie wpływają na nasze zdrowie. Prowadzą do licznych chorób układu krążenia, takich jak miażdżyca naczyń włosowatych i krwionośnych i mogą być przyczyną zawału serca. Te podstępne tłuszcze nie tylko podnoszą poziom złego cholesterolu(LDL), ale skutecznie też obniżają poziom dobrego cholesterolu (HDL).