Deserami nazywa się potrawy o smaku słodkim, stanowiące uzupełnienie głównych posiłków. Desery podaje się na zakończenie posiłku jako tak zwane trzecie danie. Takie umiejscowienie deseru po posiłku jest podyktowane rolą, jaką ma on spełnić w żywieniu. Zadaniem deseru jest uzupełnienie wartości odżywczej i kalorycznej posiłku.
Poza dużą wartością odżywczą desery odznaczają się także właściwościami dietetycznymi. Na ogół są lekkostrawne i nie drażnią ścian przewodu pokarmowego. Dotychczas unikałaś deserów na diecie? Zmień swoje myślenie, są świetnym zamiennikiem słodkich ciastek i czekolady. Desery z mleka i sera są dobrym źródłem wapnia, wysoko wartościowego białka i witaminy B2. Desery z dodatkiem jaj dostarczają białka, witaminy A, żelaza, a desery z owoców są przede wszystkim źródłem witaminy C, karotenu i składników mineralnych. Ponadto dostarczają organizmowi witaminy D, fosforu, wapnia oraz znacznych ilości energii, jako że składnikiem jest węglowodan – skrobia.
Z czego przyrządzić zdrowy i niskokaloryczny deser?
- Zastąp cukier miodem, syropem klonowym, stewią, ksylitolem bądź erytrytolem, nie szkodzą zdrowiu i zawierają mniej kalorii niż cukier.
- Wykorzystaj owoce, są bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. Najbardziej wartościowe pod tym względem są owoce spożywane na surowo w tej formie dostarczają organizmowi wszystkich składników w stanie nienaruszonym. Owoce przetworzone tracą częściowo cenne składniki odżywcze. Wyczaruj surówkę owocową. Połącz owoce surowe, gotowane bądź suszone. Doskonale nadają się również do tego celu mrożonki. Surówki należy przyrządzać tuż przed podaniem aby zachować jak największą wartość odżywczą.
- Do wypieku ciast używaj mąki pełnoziarnistej.
- Desery wzbogacaj rodzynkami, migdałami, orzechami i daktylami. Bakalie są skarbnicą witamin i mikroelementów.
- Zastąp śmietanę jogurtem naturalnym bądź greckim, mają mniej tłuszczu oraz więcej wapnia.