Czas czytania: 2 minuty

closeup of strawberry mousse, could also be used as ice-cream

Przepisy na zdrowe desery:

Mus truskawkowy z mrożonych truskawek

  • 25 dag mrożonych truskawek
  • 3 białka
  • 2 łyżki ksylitolu

Zamrożone truskawki umyć pod bieżącą wodą i pozostawić przykryte do rozmrożenia, z białek ubić pianę, dodając pod koniec ubijania ksylitol. Potem wciąż ubijając dodawać niewielkimi porcjami rozmrożone i rozgniecione truskawki. Gotowanym musem napełnić kompotierki.

Kompot owocowy

  • 30 dag śliwek
  • 2 goździki
  • cytryna
  • 2 łyżeczki stewii

Śliwki przeciąć na połówki i wydrylować. Rozłożyć do kompotierek, zalać ciepłym syropem przygotowanym z trzech szklanek wody, stewii, goździków i wyciśniętej cytryny, wystudzić.