Nasza dieta ma duże znaczenie w profilaktyce chorób nowotworowych, dzięki żywności bogatej w przeciwutleniacze oraz rezygnacji ze szkodliwych używek możemy ograniczyć występowanie raka nawet w 60 %. Należy pamiętać, że na rozwój nowotworów ma również styl naszego życia czynnikami wpływającymi negatywnie na nasze zdrowie jest nadwaga, otyłość oraz stres.
Podstawowe zasady diety antynowotworowej
1.Ograniczenie tłuszczu, cukru oraz soli w diecie
Wymienione składniki często sieją spustoszenie w naszym organizmie. Dieta bogata w tłuszcze, zwłaszcza tłuszcze utwardzane trans, wysoko przetworzone produkty z dużą zawartością soli a także cukru prowadzą do licznych chorób a także mogą wywoływać stany zapalne w organizmie prowadzące do rozwoju nowotworów. Zrezygnuj ze smażenia podczas, którego wytwarzane są szkodliwe substancje rakotwórcze, używaj olei tłoczonych na zimno jako dodatek do potraw. Sól zastąp świeżymi lub suszonymi ziołami, cukier- zdrowszym ksylitolem lub stewią.
2.Spożywaj produkty bogate w przeciwutleniacze
Przeciwutleniacze to zazwyczaj naturalne substancje, które wspomagają proces obronny naszego organizmu pomagając w zwalczaniu wolnych rodników. Wolne rodniki to szkodliwe jony lub atomy, które powstają w wyniku reakcji metabolicznych w naszym organizmie a także znajdują się w zanieczyszczonym powietrzu, dymie papierosowym, wysoko przetworzonej żywności. Ich nadmiar powoduje mutacje genetyczne, które w mniejszym lub większym stopniu mają wpływ na powstawanie nowotworów. Bogatym źródłem antyoksydantów są warzywa i owoce, dlatego nie powinno ich zabraknąć w naszej diecie.
3.Sięgaj po produkty sezonowe
Znajduje się w nich dużo mniej substancji chemicznych, które wpływają na trwałość warzyw i owoców w ciągu ich dalekiej podróży z kraju z którego pochodzą. Owoce i warzywa sezonowe mają więcej substancji odżywczych, zajadaj się nimi kiedy jest na nie sezon. Pamiętaj jednak o bardzo dokładnym myciu tych produktów przed spożyciem!
4.Ogranicz spożycie czerwonego mięsa oraz wędlin
Czerwone mięso a także duże spożycie wędlin oraz mięsa przetworzonego może mieć wpływ na zwiększone ryzyko powstawania chorób nowotworowych. Według WHO najbardziej niebezpieczne jest grillowane, smażone oraz peklowane mięso a także z dużą zawartością konserwantów.
5.Utrzymuj prawidłową masę ciała
Pomoże Ci w tym regularne uprawianie sportu. Wysiłek fizyczny wzmacnia nasz organizm i pomaga zachować zdrowie na długie lata.