Czas czytania: 2 minuty

Idealny zamiennik wędlin, uwielbiają je weganie, wegeterianie oraz wszyscy miłośnicy zdrowego stylu życia. Warzywne pasztety są tak samo smaczne jak te mięsne, dodatkowo są proste w przygotowaniu i można je urozmaicać według swoich kulinarnych gustów. Możemy je przyrządzić z różnych kasz, fasoli i warzyw, pysznie smakują z dodatkami np. żurawiną czy grzybami. Poznaj 3 nasze ulubione przepisy na warzywne pasztety.

Cukiniowy pasztet

  • 1 kg cukinii
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki kaszy manny
  • 3/4 szklanki bułki tartej
  • posiekana natka pietruszki
  • wybrane zioła (oregano, papryka, kurkuma)
  • sól i pieprz

Dokładnie umytą cukinie ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodać sól, aby cukinia puściła sok. Dodać do niej drobno posiekaną, bądź starta na małych oczkach cebulę. Po ok. 30 minutach odcedzamy nadmiar soku, przekładamy całość do dużej miski i dodajemy resztę składników (startą marchew, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, bułkę tartą, kasze manne, pietruszkę zioła, pieprz i sól). Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do wyłożonej foremki. Pieczemy w temperaturze ok. 180 stopni przez 1.5 h do momentu zarumienienia.

Pasztet z cieciorki

  • 3 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 2 jajka
  • łyżeczka rozmarynu bądź tymianku
  • łyżeczka słodkiej papryki 
  • pieprz
  • 3/4 łyżeczki soli

Drobno siekamy cebulę i czosnek, po czym podsmażamy na rozgrzanej patelni, dodajemy do gotowanej cieciorki. Do całości dodajemy resztę składników (startą marchew, jajka, przyprawy). Całość miksujemy bądź blendujemy. Przekładamy do foremki i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. godzinę. 

Gryczany pasztet z grzybami

  • 500 g grzybów
  • 2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej palonej
  • szklanka bułki tartej
  • 3 ziarenka jałowca
  • łyżeczka oregano i majeranku
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 łyżek oleju roślinnego

Oczyszczone i pokrojone grzyby gotujemy przez ok. 25 min. Posiekaną cebulę i czosnek zeszklić na rozgrzanej patelni. Wszystko przełożyć do dużej miski i połączyć pozostałe składniki. Całość zblendować i przełożyć masę pasztetową do przygotowanej wcześniej keksówki bądź innej formy. Piec w 180 stopniach 40-45 minut.  

Sprawdzone triki

Pod koniec pieczenia pasztetu posyp go startym serem, efekt chrupiącej skórki gwarantowany. Po upieczeniu pasztetu odstaw go w chłodne miejsce, niech stężeje.