Właśnie rozpoczyna się gruszkowy sezon. Warto wiedzieć, że zawierają jako jedne z nielicznych owoców – jod, który przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Są także skarbnicą boru i potasu, dzięki dużej ilości flawonów chronią przed udarem i chorobą Alzheimera.
Na biegunkę
Cierpkie i mało soczyste odmiany będą idealne dla osób zmagających się z biegunkami, dzięki zawartości garbników. Polecane jest także spożywanie ich w suszonej wersji.
Serce jak dzwon
Jak już wcześniej wspomniano gruszki zawierają dużą ilość potasu, który usprawnia prace mięśni. Działa także ochronnie na układ naczyniowy.
Mniej zmarszczek!
Gruszki, a zwłaszcza ich skórka bogata jest we flawonoidy oraz przeciwutleniacze, które opóźniają procesy starzenia się skóry.
Na kamienie żółciowe
Zawierają kwas jabłkowy – blisko 33%, który pomaga w procesie rozpuszczania kamieni.
Ponadto pektyny zawarte w gruszkach obniżają poziom złego cholesterolu, owoce te bogate są także w błonnik (zwłaszcza słodkie odmiany), dzięki któremu usprawniamy pracę przewodu pokarmowego. Są lekkostrawne i zawierają na 100 g ok. 50 kcal, sprawdzą się podczas diet odchudzających.