Czas czytania: 2 minuty

4.Mieszaj smaki!

Połączenie smaków kwaśnego, pikantnego oraz słodkiego zapewni Ci wyjątkowe i oryginalne danie. Zazwyczaj sałata lub warzywa nie posiadają wyrazistych smaków, dlatego użycie odpowiednich składników może nadać jej znakomitego niepowtarzalnego smaku! Świetnym sposobem na podkręcenie walorów smakowych w sałatce jest dressing bazujący na occie, musztardzie, sosie sojowym lub czosnku. Nie bój się dodatku owoców cytrusowych lub orientalnych przypraw!

5.Coś miękkiego i coś chrupkiego

Uwielbiamy jedzenie o różnej konsystencji dlatego łącz pyszne kremowe składniki takie jak miękkie sery pleśniowe, kozie lub feta lub kremowe awokado. Chrupanie zapewnią składniki takie jak prażone orzeszki np. włoskie, ziemne, pekan, piniowe, migdały, pestki słonecznika lub dyni, pełnoziarniste grzanki.Nie zapomnij o NNKT!

6.Nie zapomnij o NNKT!

Znajdziesz je w oliwie z oliwek, oleju rzepakowym, lnianym, z awokado, tuńczyku, nasionach chia. Sięgaj po oleje tłoczone na zimno, w ciemnej butelce, przechowuj je w ciemnym i chłodnym miejscu a zachowają składniki odżywcze na dłużej!