Czas czytania: < 1 minute

Jabłka to zdecydowanie najbardziej znane owoce w Polsce. Mamy do nich dostęp cały rok, jednak jesienią są najtańsze a zimą mamy ich największy wybór. Wspaniale smakują dodane do wypieków, dań głównych jak i jedzone świeże, możemy robić z nich wspaniałe przetwory. Statystyczny Polak zjada 15 kg jabłek, jest to zdecydowanie najwięcej ze wszystkich owoców. I bardzo dobrze, ponieważ jabłka wspaniale wpływają na nasze zdrowie i urodę ! Sprawdź 5 powodów, dlaczego warto jeść minimum 1 jabłko dziennie!

1.Jabłka chronią nas przed wieloma chorobami:

  • Alzheimera i Parkinsona, dzięki zawartości kwercetyny silnego przeciwutleniacza chroniącego nasze komórki mózgowe przed degeneracją ,
  • Nowotworowymi, dzięki zawartości flawonoidów, kwercetyny i naryngeniny
  • Układu krwionośnego nadciśnieniem, wysokim cholesterolem dzięki zawartości rozpuszczalnego błonnika-pektyn, dużej zawartości potasu
  • Cukrzycą , zawierają kwas galakturonowy, który zmniejsza zapotrzebowanie organizmu na insulinę, a dzięki zawartości pektyn spowalniają uwalnianie glukozy do krwi.
  • Osteoporozą zawierają florydzynę, glikozyd, który zwiększa gęstość naszych kości

2.Jabłka zawierają mało kalorii a dużo błonnika, dzięki czemu są zalecane na diecie odchudzającej. Zwiększają uczucie sytości, a zawarty w jabłkach kwas ursolowy przyspiesza spalanie tłuszczu.

3.Znajduje się w nich dużo witamin takich jak witamina A,C,B1,B2,B3,E,K, PP oraz składników mineralnych żelazo, magnez, potas, miedź, cynk, krzem oraz sód.

4.Wspaniale oczyszczają nasz organizm z toksyn oraz pomagają utrzymać równowagę kwasowo-zasadową  w naszym organizmie.

5.Pomagają zachować młody wygląd na dłużej, dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy zwalczających wolne rodniki, ponadto wzmacniają naszą skórę, włosy i paznokcie .

Zalecane jest jedzenie jabłek w każdej postaci, jednak świeże mają najwięcej dobroczynnych właściwości.