Czas czytania: < 1 minute

Nie masz pomysłu na obiad? Przedstawiamy trzy szybkie przepisy na smaczne i pożywne zupy z sezonowych warzyw.

Zupa kalarepkowa

Dokładnie umyć liście kalarepki, następnie je posiekać. Obrać kalarepki i pokroić je w słupki, następnie wrzucić do litra wrzącej wody, gotować przez 10 minut. Następnie do wrzątku wrzucamy posiekane wcześniej liście oraz parę obranych i pokrojonych ziemniaków. Gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie. Zupę doprawiamy kostką bulionową oraz łyżką śmietany. Zupę można podawać posypaną koperkiem.

Chłodnik szpinakowy

Umyć starannie 20 dag szpinaku, następnie posiekać i włożyć na 2 minuty do dwóch szklanek wrzącej wody. Pokroić drobno ogórka, sałatę oraz pietruszkę. Zmieszać wszystkie składniki i dodać do nich dwie szklanki zimnego kefiru. Chłodnik przyprawić solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Podawać z ugotowanym jajkiem.

Krem groszkowo-jarzynowy

Pokroić w kostkę cebulę, czosnek, seler, marchewkę, pietruszkę oraz seler pokroić w drobną kostkę. Następnie wszystkie warzywa włożyć do garnka i poddusić na oliwie z kilkoma łyżkami wody. Obrać i pokroić w kostkę kalarepę, włożyć do garnka  z kapustą i zalać  litrem wrzącej wody. Warzywa gotować do momentu, aż wszystko będzie miękkie. Całość zmiksować na gładki krem. Zupę doprawić solą i pieprzem. Do zupy można podać grzanki czosnkowe.

Smacznego 🙂