Tofu pochodzi z Japonii i króluje w kuchni azjatyckiej. Przypomina biały ser, jego wykonanie jest bardzo proste dlatego większość osób nie kupuje gotowych serów lecz robi je samemu. Tofu jest bogate w białko sięgają po niego często wegetarianie. Serek z soi to skarbnica witamin i minerałów zawiera m.in. witaminy z grupy B i E.
Naturalne tofu nie posiada smaku dlatego należy je łączyć ze składnikami o intensywnym smaku. Twarożek z soi jest otrzymywany w procesie koagulacji mleka sojowego. Na rynku dostępne są dwie odmiany serka – tofu twarde i jedwabiste, obie odmiany różnią się sposobem produkcji.
Z czym łączyć Tofu?
Najczęściej serek sojowy podaje się z brązowym ryżem bądź kaszami dzięki czemu posiłek jest odpowiednio zbilansowany. Tofu można także podawać jako wsad białkowy do kanapek oraz sałatek warzywnych.
Jak samemu zrobić tofu?
To bardzo proste potrzebna ci będzie szklanka soi, dwie łyżki soli kuchennej, cztery litry wody oraz łyżeczka soku z cytryny. Na noc zostawiamy w wodzie soję. Rano miksujemy miękką soję w tym samym czasie gotujemy 4 litry wody. Do gotującej się wody dodajemy zblendowane puree i delikatnie mieszamy. Doprowadzamy do ponownego zagotowania. Przesiewamy przez gazę okarę i otrzymujemy mleko sojowe. Do gotującego się mleka dodajemy sok z cytryny całość gotujemy. Gdy widzimy w wyraźnie oddzielający się ser, ponownie przecedzamy go przez gazę otrzymując naturalne tofu.