Szybki, pyszny, wilgotny piernik? Tylko u nas przepis last minute! Osłodź swoje Święta w łatwy sposób. Symbol polskich Świąt Bożego Narodzenia bez czekania, pyszny, polany słodką czekoladą i przełożony domowymi powidłami.
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- opakowanie cukru waniliowego
- Pół szklanki cukru
- Czubata łyżka kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
- 1 szklanka mleka
- 3 jajka
- pół szklanki płynnego miodu
- kostka masła
- szczypta cynamonu
- domowe powidła
- mleczna czekolada
Wyłóż keksówkę papierem do pieczenia i rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Zmiksuj jajka z cukrem waniliowym i zwykłym, na puszystą masę, powoli dodając mleko i przesianą mąkę. Szczyptę cynamonu wymieszaj w osobnej misce z kakao, sodą i przyprawą do piernika. Suche składniki dodaj do masy. Dodaj resztę składników bez mlecznej czekolady i powideł i dokładnie zmiksuj. Przelej ciasto do formy i piecz przez ok. 60 min do suchego patyczka.
Po upieczeniu przełóż piernik wybranymi powidłami. Rozpuść w rondelku mleczną czekoladę z odrobiną mleka. Polej wystudzone ciasto.
Zapachniało Świętami? Smacznego!