Czas czytania: < 1 minute

Szybki, pyszny, wilgotny piernik? Tylko u nas przepis last minute! Osłodź swoje Święta w łatwy sposób. Symbol polskich Świąt Bożego Narodzenia bez czekania, pyszny, polany słodką czekoladą i przełożony domowymi powidłami. 

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • opakowanie cukru waniliowego
  • Pół szklanki cukru
  • Czubata łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika 
  • 1 szklanka mleka
  • 3 jajka
  • pół szklanki płynnego miodu
  • kostka masła
  • szczypta cynamonu
  • domowe powidła
  • mleczna czekolada

Wyłóż keksówkę papierem do pieczenia i rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Zmiksuj jajka z cukrem waniliowym i zwykłym, na puszystą masę, powoli dodając mleko i przesianą mąkę. Szczyptę cynamonu wymieszaj w osobnej misce z kakao, sodą i przyprawą do piernika. Suche składniki dodaj do masy. Dodaj resztę składników bez mlecznej czekolady i powideł i dokładnie zmiksuj. Przelej ciasto do formy i piecz przez ok. 60 min do suchego patyczka. 

Po upieczeniu przełóż piernik wybranymi powidłami. Rozpuść w rondelku mleczną czekoladę z odrobiną mleka. Polej wystudzone ciasto.

Zapachniało Świętami? Smacznego!