Czosnek niedźwiedzi zdumiewa swoimi właściwościami leczniczymi. W Polsce rośnie często na południu, rzadziej występuje na północy – na stanowiskach naturalnych, objęty jest ochroną częściową. Gatunek wykorzystywany jest od dawna jako roślina jadalna, lecznicza i ozdobna. Jego główne zastosowanie w ziołolecznictwie to wzmacnianie organizmu.
Jego liście są kopalnią witamin i minerałów. Swoje bakteriobójcze i wzmacniające właściwości zawdzięcza allicynie i związkom siarki. Zawarte w nim także kwasy fenolowe rozrzedzają wydzielinę zalegającą w oskrzelach tym samym ułatwiając odkrztuszanie. Czosnek niedźwiedzi obniża także ciśnienie krwi i poziom „złego cholesterolu”. Ponieważ działa podobnie, jak dobrze znany nam tradycyjny czosnek pospolity, jego spożywanie poleca się osobom osłabionym długą chorobą. Wykazuje też działanie przeciwnowotworowe, działa jak antybiotyk nie osłabiając naturalnej flory bakteryjnej.
Ponieważ w Polsce jest rośliną chronioną nie można go zbierać z lasów, można natomiast kupić jego suszone listki, które wykazują te same właściwości. Nie ma żadnych przeciwwskazań do spożywania czosnku niedźwiedziego, polecany jest wszystkim.
Jak zrobić oliwę z czosnku niedźwiedziego?
Pokrój lub zmiel garść listków czosnku niedźwiedziego, zalej litrem oliwy z oliwek. Zakręć i przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu przez miesiąc. Następnie przecedź, możesz pić samodzielnie łyżkę dziennie bądź dodawać do sałatek.
Listki czosnku możesz także dodać do domowych past, pesto czy do masła.