Ciepłe promiennie słońca zachęcają do pierwszego grillowania. Pamiętajmy jednak o tym, że pieczenie na otwartym ogniu powoduje powstawanie w mięsie rakotwórczych substancji. Sprawdź jak je ograniczyć i zdrowo grillować.
Na grilla wybieraj drób i ryby, które szybciej się pieką, krótsza obróbka = mniej substancji rakotwórczych.
Podczas grillowania pamiętaj zawsze o specjalnych aluminiowych tackach, dzięki temu wytapiany tłuszcz z mięsa nie będzie kapał wprost na ogień i nie będzie powodował jeszcze większej ilości szkodliwego dymu.
Zawsze marynuj mięso przed grillowaniem. Najlepszą marynatą jest ciemne piwo, naukowcy dowodzą, że zmniejsza ono ilość niebezpiecznych substancji rakotwórczych nawet o połowę.
Do rozpalania grilla wybieraj ekologiczne rozpałki np. z kory brzozy. Pozostałe rozpałki np. węglowe zawierają samą chemie szkodzą środowisku i naszemu zdrowiu.
Obok mięsa wrzuć na ruszt warzywa np. cukinię, pomidory, paprykę. Wystarczy je skropić delikatnie olejem, warzywa mają dużo antyoksydantów, które zwalczają szkodliwe substancje.
Potrawy z grilla są przeważnie ciężkostrawne, jedzone w pospiechu mogą wywołać ból brzucha. Postaraj się je jeść powoli 3-4 godziny przed snem.
Zachęcamy do przestrzegania powyższych zasad i Życzymy miłego i zdrowego grillowania!