2.Mniej cukru
- Przygotowując tradycyjną kutię zastąp cukier ksylitolem lub stewią, pszenicę możesz zastąpić również kaszą jaglaną. W tym wypadku może kcal nie pozbędziesz się znacznej ilości kalorii ale za to zyskasz o wiele więcej składników odżywczych!
- Do przyrządzenia słodkich wypieków użyj ksylitolu lub stewii, wybieraj również takie ciasta, które przyrządzone w tradycyjny sposób nie zawierają zbyt dużo kalorii czyli np. sernik z chudego twarogu lub ciasto drożdżowe.
3.Pełnoziarniste produkty
- Ciasto na wigilijne uszka lub krokiety zrób z mąki pełnoziarnistej a nie pszennej, stracisz wtedy ok. 50 kcal w porcji oraz dostarczysz sobie wielu cennych witamin np. z grupy B.
- Tradycyjny makaron podawany do zupy grzybowej również możesz zastąpić tym pełnoziarnistym.
4.Mniej mięsa
- Zastępując w bigosie kiełbasę oraz tłuste mięso wieprzowe chudszym drobiowym zaoszczędzisz ok. 80-100 kcal w porcji, rezygnując całkowicie z mięsa w bigosie trzymając się tradycyjnego postu wartość kaloryczna porcji może zmniejszyć się nawet o 150 kcal.
5.Więcej przypraw
- Nie żałuj dodatku do wigilijnych dań przypraw! Pomoże Ci to zachować smak a nawet go wzbogacić jak również ułatwi trawienie świątecznych przysmaków.