Czas czytania: < 1 minute

Mają niewiele kalorii zawierają sporą dawkę witamin i minerałów. Koktajlem warzywnym możemy spokojnie zastąpić dziennie dwa posiłki. Warzywne smothie wywołają uczucie najedzenia, ale nie przejedzenia. Seler odtruwa, przyspiesza trawienie, buraki i marchew wspomagają przemianę materii i podnoszą odporność, zawierają  także mnóstwo błonnika.

Paprykowy ze szczyptą pieprzu

Koktajl dzięki domieszce pieprzu przyspiesza trawienie i przyspiesza spalanie tłuszczu, syci i wspomaga odporność.

Obierz dużą paprykę i seler naciowy. Warzywa miksuj ze szklanką soku pomidorowego, który nie zawiera soli. Dodaj łyżeczkę świeżo zmielonego pieprzu.

Buraczkowo – szpinakowy

Koktajl zawiera duże ilości witaminy C, kwasu foliowego oraz żelaza. Podnosi odporność i wzmacnia organizm.

W sokowirówce przepuść 3 buraki, szpinak umyj i dokładnie posiekaj. Sok z buraka zblenduj  ze szpinakiem. Dopraw świeżym pieprzem.

Ogórkowy 

Koktajl reguluje pracę jelit, zawiera duże ilości wapnia oraz żywe kultury bakterii.

Obierz i pokrój 2 ogórki, dodaj parę listków pietruszki, zalej 2/3 szk. maślanki i dokładnie zblenduj.

Limonkowy koktajl

Zblenduj ze sobą sok z połowy limonki, 200 ml jogurtu naturalnego, 5 g natki pietruszki, 15 g rukoli, 60 g szpinaku, ząbek czosnku, 10 g roszponki, sól, pieprz do smaku.