Czas czytania: 2 minuty

Drugi posiłek w ciągu dnia ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie, naszą sprawność umysłową i fizyczną. Organizm potrzebuje stałych i regularnych dostaw energii, dlatego tak ważne jest aby dzieci jak i dorośli nie zapominali o drugim śniadaniu. Często jednak w pośpiechu zapominamy o nim lub brakuje nam zwyczajnie czasu na jego przyrządzenie. Sprawdź nasze pomysły na drugie śniadanie do pracy, szkoły lub na uczelnię a przekonasz się jak szybkie i proste może być przygotowanie go w praktyce!

Jabłka w pełnoziarnistym cieście 

Składniki:

  • 3 jabłka najlepiej szara reneta
  • 1/2 szklanki mleka (może być roślinne np. sojowe lub owsiane)
  • jajko
  • 3 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • sól
  • cukier puder
  • olej rzepakowy do smażenia

Z mąki, jajka oraz mleka przygotuj ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Jabłka obierz cienko ze skórki, wydrąż gniazda i pokrój w plastry o grubości ok. 1 cm. Plaster jabłka maczaj w cieście, następnie wkładaj do rozgrzanego tłuszczu. Smaż aż zrobią się złociste, po wystygnięciu posyp cukrem pudrem. Możesz trochę zmodyfikować przepis dodając łyżeczkę kakao, skórkę pomarańczową lub wiórka kokosowe. Zamiast jabłek możesz użyć również gruszek.