Czas czytania: 2 minuty

Coraz świadomiej wybieramy spożywane produkty, starając się zbilansować naszą dietę i dostarczyć organizmowi niezbędnych witamin, minerałów oraz błonnika. Warzywne koktajle idealnie wpisują się w te trendy, stanowiąc doskonały sposób na uzupełnienie codziennej dawki składników odżywczych.

Przede wszystkim warto zaznaczyć, że warzywne koktajle są doskonałym źródłem witamin i minerałów niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawierają one m.in. witaminę C, która jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania naszego układu odpornościowego, oraz witaminę A, wpływającą pozytywnie na stan skóry i wzrok. Ponadto warzywa takie jak marchew, szpinak czy papryka dostarczają nam również cennych składników mineralnych, takich jak magnez, potas czy żelazo, niezbędnych dla naszego organizmu.

Koktajle warzywne są również doskonałym źródłem błonnika, który korzystnie wpływa na pracę naszego układu pokarmowego. Wpływa on na regulację perystaltyki jelit oraz korzystnie wpływa na poziom cukru we krwi. Dodając do koktajli warzywa o wysokiej zawartości błonnika, takie jak szpinak czy brokuły, możemy skutecznie wspomóc nasz układ pokarmowy i zapobiec wielu dolegliwościom, takim jak zaparcia czy problemy trawienne.

Nie można również zapomnieć o korzyściach zdrowotnych płynących z spożywania warzywnych koktajli w kontekście walki z nadwagą. Koktajle te są niskokaloryczne, a jednocześnie bardzo sycące, co sprawia, że mogą być doskonałą alternatywą dla bardziej kalorycznych posiłków. Dodatkowo, warzywna dieta wspomaga proces detoksykacji organizmu, co przyczynia się do zrzucenia nadmiarowej wagi, poprawiając jednocześnie nasze samopoczucie.

Paprykowy ze szczyptą pieprzu

Koktajl dzięki domieszce pieprzu przyspiesza trawienie i przyspiesza spalanie tłuszczu, syci i wspomaga odporność.

Obierz dużą paprykę i seler naciowy. Warzywa miksuj ze szklanką soku pomidorowego, który nie zawiera soli. Dodaj łyżeczkę świeżo zmielonego pieprzu.

Buraczkowo – szpinakowy

Koktajl zawiera duże ilości witaminy C, kwasu foliowego oraz żelaza. Podnosi odporność i wzmacnia organizm.

W sokowirówce przepuść 3 buraki, szpinak umyj i dokładnie posiekaj. Sok z buraka zblenduj  ze szpinakiem. Dopraw świeżym pieprzem.

Ogórkowy 

Koktajl reguluje pracę jelit, zawiera duże ilości wapnia oraz żywe kultury bakterii.

Obierz i pokrój 2 ogórki, dodaj parę listków pietruszki, zalej 2/3 szk. maślanki i dokładnie zblenduj.

Limonkowy koktajl

Zblenduj ze sobą sok z połowy limonki, 200 ml jogurtu naturalnego, 5 g natki pietruszki, 15 g rukoli, 60 g szpinaku, ząbek czosnku, 10 g roszponki, sól, pieprz do smaku.