Orkiszowe muffiny a’la pączki
Składniki:
- 200 g mąki orkiszowe
- 200 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 ml mleka
- 2 duże jajka
- 100 ml oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 80 g ksylitolu
- Konfitura wiśniowa
- Gorzka czekolada
Sposób przyrządzenia:
- Jajka ubić z ksylitolem na pianę.
- W drugiej misce przesiać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Dodać mleko, olej i ekstrakt z wanilii. Połączyć w jednolitą masę.
- Wymieszać delikatnie z jajkami, aż składniki się połączą.
- Silikonowe foremki wypełniać ciastem do 1/3 wysokości, następnie nałożyć łyżeczkę konfitur i przykryć znów ciastem do 3/4 wysokości.
- Piec w temperaturze 180 st. C przez 20-25 minut aż babeczki będą złociste. Odstawić do wystygnięcia.
- W rondelku roztopić czekoladę i oblać nią wystygnięte muffinki.
Smacznego!