Karczoch z pieczarkami
- 6 karczochów,
- 20 dag pieczarek,
- 5 dag masła roślinnego,
- 4 małe cebule,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- sok z cytryny,
- sól, pieprz
Karczochy umyć, oczyścić z zewnętrznych liści, ściąć nożyczkami szpilki, odciąć łodygę, przeciąć u nasady. Włoski wydrążyć specjalną łyżeczką. Karczochy dokładnie opłukać w osolonej wodzie z dodatkiem cytryny, aby nie ściemniały. Następnie wszystkie związać nitką, włożyć do wrzącej osolonej, lekko zakwaszonej i osłodzonej wody, gotować około pół godziny. Wyjąć i osączyć. Cebulę obrać, drobno posiekać, obsmażyć na maśle, dodać pokrojone w plasterki pieczarki i – ciągle mieszając – razem dusić kilka minut. Dołożyć koncentrat pomidorowy, zagotować, przyprawić. Otrzymaną masę napełnić wnętrze karczochów. Podawać na gorąco.