Czas czytania: < 1 minute

Cynk należy do grupy mikroelementów, które występują w niewielkiej ilości w naszym organizmie. Jest on niezbędny w syntezie białka oraz kwasów nukleinowych, kieruje kurczliwością mięśni i bierze udział w tworzeniu insuliny. Wpiera nasz układ immunologiczny, a jego brak powoduje spadek odporności. Skutecznie chroni komórki przed wolnymi rodnikami tym samym wykazuje właściwości odmładzające i antynowotworowe.

Objawy niedoboru

Gdy brakuje cynku w naszym organizmie, możemy zaobserwować spadek naszej odporności, problemy z tarczycą, trudności z gojeniem się ran oraz zaburzenia smaku i węchu. Do głównych objawów należy także nadmierne wypadanie włosów oraz zły stan skóry i paznokci.

Gdzie możemy go znaleźć

Jego najbogatszym źródłem są dzikie ostrygi, które w 100 g zawierają aż 60-90 mg tego pierwiastka. W cynk obfitują także mięso głównie podroby, nabiał, jajo oraz produkty pełnoziarniste. Możemy znaleźć go także w orzechach i ziołach np. pokrzywie, szałwii i rumianku. Najlepiej przyswajalnym źródłem jest jednak mięso z produktów roślinnych wchłania się on o wiele gorzej.

Nadmiar cynku w diecie

Cynk bardzo ciężko przedawkować gdyż jego wchłanianie jest regulowane przez gospodarkę hormonalną. Jego nadmiar może skutkować zbyt dużą ilością przyjmowanych suplementów. Do najczęstszych objawów przedawkowania należy biegunka, wymioty i nudności.

Właściwości cynku

Cynk oprócz wspomnianych właściwości, pobudza także pracę trzustki i grasicy, bierze udział w przemianach białek, węglowodanów i tłuszczów. Reguluje stężenie witaminy A, dzięki czemu pomaga w walce z trądzikiem. Łagodzi podrażnienia skóry i przyspiesza gojenie się ran. Skutecznie poprawia sprawność intelektualną i zapobiega demencji. Oprócz tego działa również korzystnie na kości oraz wspomaga leczenie reumatyzmu.

Śniadanie bogate w cynk

Wzbogać swoją dietę w musli pełnoziarniste podawaj je z jogurtem bądź mlekiem. Idealną propozycją będzie też pieczywo pełnoziarniste z plastrem sera żółtego, sałatą, papryką i rzodkiewką. Do sałatek dodawaj świeże ziarna i pestki.