Czas czytania: < 1 minute

Często nie zdajemy sobie sprawy ile cennych składników mamy pod ręką w kuchni. Zamiast biegać do apteki wykorzystaj je i naturalnie zwalcz przeziębienie, ból głowy czy też gorączkę.

Liście laurowe

Sprawdzą się idealnie przy bólu ucha. Zawierają eukaliptor – organiczny związek chemiczny, który ma działanie przeciwbólowe. Zalej niewielką ilością wrzątku 3-4 listki laurowe, poczekaj aż napar wystygnie i zakrop nim uszy.

Migdały

Polecane szczególnie na zgagę, mają zasadowy odczyn, który neutralizuje nadmiar kwasu żołądkowego. Miąższ z migdałów przeżuwaj dokładnie, pamiętaj aby obrać z nich skórkę, która utrudnia przyswajanie składników odżywczych.

Herbata owocowa

Przy bólu gardła i chrypce świetnie sprawdzi się herbata hibiskusowa. Suszonego hibiskusa zalej gorącą wodą i przepłukuj nim 4-6 razy gardło. Na przeziębienie i kaszel pomocna będzie herbata z czarnego bzu, napar może wzmagać pocenie dlatego najlepiej po wypiciu naparu połóż się do łóżka.

Chili

Przyprawa ta rozgrzeje mięśnie i stawy, sprawdzi się także w przypadku bólu kręgosłupa. Kapsaicyna substancja, która występuje w ostrej odmianie papryki stymuluje końcówki nerwów i uśmierza sygnały bólu. Zetrzyj papryczkę chili i zagotuj przez 3-4 minuty, dodaj do niej odrobinę oliwy z oliwek, ciepłą wystudzoną substancje nakładaj i wcieraj w miejsce bólu.

Banany

Bogate w dużą ilość magnezu zapobiegają skurczom. Banany obok magnezu zawierają także witaminy z grupy B i C oraz tryptofan, który skutecznie walczy ze stresującymi sytuacjami.

Miód i czosnek

Połączenie idealne na gorączkę. Wymieszaj łyżkę miodu ze zgniecionym czosnkiem i gorącym mlekiem, napój mocno cię rozgrzeje i obniży temperaturę. Czosnek i miód stymulują układ odpornościowy.