Czas czytania: 2 minuty

muffiny

Marchewkowe muffiny o smaku piernika

Składniki:

  • 200 gram startej marchewki
  • 1 szklanka mąki kokosowej lub pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • ¼ szklanki oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • Dżem wiśniowy do przełożenia babeczek

Sposób wykonania:

Marchewkę,kakao mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawę do piernika mieszamy w misce. Jajka ubijamy na pianę, dodajemy ksylitol, jogurt oraz olej i wszystko mieszamy. Suche składniki mieszamy z mokrymi aż masa będzie jednolita. Przekładamy do silikonowych foremek. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez ok. 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do wystygnięcia a następnie przekładamy babeczki dżemem.

Smacznego!