Mit dotyczący jedzenia kolacji najpóźniej o godzinie 18 już dawno został obalony, jednak dużo osób zastanawia się co jeść na kolację, aby później dobrze spać a dodatkowe kalorie nie odkładały się w postaci wałeczków tłuszczu. Ty też się nad tym zastanawiasz? Sprawdź  po jakie produkty powinnaś sięgać a z jakich zrezygnować na kolację !

Wieczorem nasz metabolizm spada, dlatego nasza kolacja nie powinna zawierać dużej ilości kalorii, nie powinna być także ciężkostrawna poprzez zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych. Na kolację warto sięgać po większe ilości białka niż węglowodanów czy tłuszczy. Aby strawić białko nasz organizm potrzebuje większego nakładu energetycznego niż tłuszczy czy węglowodanów a proces ten jest też dużo szybszy. Dodatkowo to właśnie w nocy nasz organizm najlepiej się regeneruje a także nasze mięśnie, które potrzebują białka.

Swoją kolację najlepiej komponuj w proporcjach  ½ białka, ¼ węglowodanów oraz ¼ tłuszczy nienasyconych zawierających kwasy omega-3 i omega-6.

Jakie produkty wybierać na kolację?

Dostarczające białko:

  • Jogurt naturalny
  • Jajka
  • Chudy drób
  • Serki wiejskie
  • Twaróg

Dostarczające węglowodany

  • Pełnoziarniste pieczywo
  • Brokuły
  • Brązowy ryż
  • Makaron żytni
  • Kasze (gryczana, jęczmienna, jaglana, pęczak)

Dostarczające NNKT

  • Siemię lniane
  • Avocado
  • Oliwa z oliwek
  • Nasiona chia

Jakich produktów unikać w posiłku wieczornym?

  • Słodycze (np. cukierki, ciastka, ciasta, batoniki, czekolada)
  • Słodkie owoce (np. banany, pomarańcze, ananas, pomelo)
  • Węglowodany proste (np. biały ryż, makaron , chleb)
  • Fast food (np. chipsy, pizza, frytki, kebab)