Otręby ryżowe to zmielona zewnętrzna warstwa ziaren ryżu. Otrzymywane są podczas obróbki brązowego ryżu. Możemy je spotkać w diecie koni, stanowią dobre, naturalne źródło błonnika, zawierają również magnez, witaminę B6 oraz żelazo. Są bogatym źródłem antyutleniaczy, mają korzystny wpływ na funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Skutecznie obniżają poziom cholesterolu we krwi, tym samym wykazując działania przeciwmiażdżycowe. 

Otręby ryżowe wpływają na elastyczność i jędrność naszej skóry, a dzięki przeciwutleniaczom dbają o jej młody wygląd. Zawierają także kwas fitynowy, dlatego należy je spożywać w odpowiedniej ilości, w nadmiarze mogą prowadzić do wzdęć i ograniczać wchłanianie substancji odżywczych. Nie powinniśmy przekraczać dziennie dawki 2-3 łyżek. Możemy dodawać je do ciast, deserów, łączyć z jogurtem czy też posypywać nimi kanapki. 

Mniej kwasu fitynowego zawierają otręby sfermentowane, zalecane są przy jelicie wrażliwym. Otręby ryżowe stanowią także cenne źródło kwasu alfa liponowego, który korzystnie wpływa na proces odchudzania. Przyczynia się on do aktywnego spalania węglowodanów i lipidów tym samym obniża także poziom cukru we krwi. 

Brązowy ryż czy otręby?

Zalecamy spożywanie zarówno ryżu brązowego jak i samych otrębów. Pełne ziarno z łuską zawiera więcej składników odżywczych i witamin. Dostarcza także więcej kalorii, jest bogaty w hipoalergiczne białko. Nie zawiera glutenu, wzmacnia funkcjonowanie trzustki, żołądka i śledziony.