makaron z grzybami

Składniki:

  • 500 g makaronu spagetti
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 0,5 kg grzybów
  • 200 ml śmietany
  • lampka białego wina
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka
  • suszona bazylia
  • liście świeżej bazylii

Ugotować makaron al dente, pokroić cebulę i czosnek przysmażyć na maśle.Dodać pokrojone grzyby, wino oraz szczyptę soli. Kiedy woda odparuje wlać śmietanę mieszać aż sos zgęstnieje, następnie doprawić pieprzem, bazylią i  ostrą papryką. Zamieszać makaron z sosem, podawać udekorowany bazylią.

Smacznego!

Pamiętajmy jednak, że ze względu na ciężkostrawność grzybów nie powinny być one spożywane przez dzieci, seniorów oraz osób cierpiących na schodzenia układu pokarmowego lub nerek.