Czas czytania: 2 minuty

Sosy nadają potrawą wyjątkowy i bardziej wyrazisty smak. Są dobre do jajek, mięsa, warzyw, makaronów i sałatek. Dodają elegancji nawet prostemu menu.

Sos tzatziki

1 drobno pokrojony  świeży ogórek
szklanka jogurtu greckiego
ząbek czosnku
2 łyżeczki posiekanego koperku
łyżka soku z cytryny
łyżeczka oliwy z oliwek
szczypta soli
Czosnek obierz i zmiażdż, dodaj wszystkie pozostałe składniki, dokładnie wymieszaj, odstaw do lodówki na 15 minut. Sos podawaj z jajkami, tortillą, surówkami, bądź jako dip do przekąsek.

Sos chrzanowy

3 łyżki tartego chrzanu
szklanka śmietany 9 %
pieprz
sól
Wymieszaj dokładnie chrzan ze śmietaną. Dodaj do smaku sól i pieprz. Sos przełóż do szczelnego słoiczka. Najlepiej smakuje po 3- 4 dniach.

Sos winegret z białym winem

1/3 szklanki białego wytrawnego wina
4 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka miodu
2 łyżki soku z cytryny
pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
szczypta soli
Wino wymieszaj energicznie z miodem, cytryną, pieprzem i solą, wąskim strumykiem wlewaj oliwę. Sos przełóż do słoiczka i włóż do lodówki, przechowuj go nie dłużej niż tydzień. Sos świetnie pasuje do piersi z kurczaka i sałatek.

Sos bazyliowy

średnia fioletowa cebula
półtora szklanki białego wytrawnego wina
szklanka śmietany 12 %
kilka listków świeżej bazylii
szczypta soli i pieprzu
łyżeczka zmielonej bazylii
Cebulę drobno posiekaj, zalej ją winem, dodaj pieprz i świeże listki bazylii, mieszankę gotuj przez pół godziny. Następnie usuń listki bazylii, delikatnie mieszając wlej śmietanę i gotuj przez 15 minut. Po zdjęciu sosu z ognia dodaj łyżeczkę zmielonej bazylii i sól. Sos świetnie współgra z drobiem.