Świetny dietetyczny chlebek idealny na śniadanie dla łakomczucha. Prosty w przygotowaniu, różni się od tradycyjnego kolegi słodkim i aromatycznym smakiem. Banany to nie tylko sycący deser sam w sobie, zawierają wiele składników mineralnych i liczne witaminy. Banany są przede wszystkim skarbnicą potasu, dlatego powinny po nie sięgać osoby zmagające się z nadciśnieniem.
Przepis:
- 1.5 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki cukru bądź zdrowego zamiennika (erytrytol, ksylitol, stewia)
- 3 dojrzałe banany
- 3/4 kostki masła
- orzechy bądź inne bakalie
- cukier waniliowy
- jajko
- łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli i cynamonu
Banany dokładnie rozgnieć i wymieszaj z jajkiem cukrem i cukrem waniliowym. Masło stop w rondelku, mąkę wymieszaj z sodą i przesiej przez sitko. Połącz wszystkie składniki i dokładnie zmieszaj, na końcu dodaj posiekane orzechy bądź inne bakalie. Masę przełóż do foremki i piecz w 170 stopniach ok. 50 minut.
Smacznego! 🙂