Czas czytania: 2 minuty

ognista zupa pomidorowa

Ognista zupa pomidorowa

  • 500 g pomidorów
  • 200 g keczupu lub sosu meksykańskiego
  • 2 marchewki
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 1 por
  • 1 średni seler
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • Przyprawy: ostra papryka, pieprz, sól, bazylia, oregano.

Pomidory, marchewkę, por, seler, czosnek, cebulę obieramy i kroimy na małe kawałeczki. Podsmażamy na oleju i podduszamy ok. 20 minut następnie zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Po wystygnięciu przelewamy naszą zupę do blendera, dodajemy sos meksykański lub keczup i miksujemy. Dodajemy przyprawy. Podajemy z grzankami.