Czas czytania: 2 minuty

Przekąski dla dzieci są równie ważne jak i stałe posiłki. Zapewniają zrównoważoną dietę oraz dbają o to by niemowlak nie był głodny między głównymi daniami. Żołądek niemowlaka jest malutki dlatego dziecko nie zje na raz zbyt dużej porcji. Pierwszym krokiem w doborze zdrowych przekąsek dla dzieci jest unikanie produktów wysoko przetworzonych, zawierających dużą ilość cukru, tłuszczów trans oraz barwników i konserwantów.

Musy i musiki

Na rynku jest szeroki wachlarz owocowych i warzywnych musów z tubki. Wybierając zdrową przekąskę, powinniśmy kierować się wiekiem dziecka oraz składem produktu. Możemy, także skorzystać z wielorazowych tubek i przygotować deserek sami w domu np. blendując jabłko z bananem.

Domowy kisiel 

Świetnym pomysłem na zdrową przekąskę jest domowy kisiel z sezonowych bądź mrożonych owoców. Umyj dokładnie wybrane owoce i oczyść je z ewentualnych szypułek czy pestek. Jeżeli owoce są duże, pokrój je na mniejsze kawałki. W przypadku, gdy są to owoce mrożone, najlepiej rozmrozić je wcześniej w lodówce. Przełóż owoce do garnka, dodaj odrobinę wody (tak aby pokryła dno garnka) i podgrzewaj na małym ogniu. Jeśli chcesz, by deser był słodszy, możesz dodać trochę miodu lub słodziku – pamiętaj jednak, że najlepiej jest ograniczać dodatek cukru.  Kiedy owoce zaczną mięknąć i puszczą sok, czas na zagęszczenie kisielu. Rozrób około dwie łyżki mąki ziemniaczanej w niewielkiej ilości zimnej wody, a następnie wlej cienkim strumieniem do owoców cały czas mieszając. Pamiętaj, aby nie tworzyły się grudki. Po zgęstnieniu kisiel odstaw na kilka minut, by lekko przestygł. Następnie rozlej do miseczek czy pucharków. Możemy podawać na ciepło bądź lekko schłodzony.

Serek wiejski z warzywami

Serek wiejski dostarczy białka a warzywa cennych witamin i minerałów. Wybrane warzywa np. papryka, marchewka, ogórek kroimy w cienkie słupki. Serek wiejski podajemy w miseczce jako dip.

Chrupki kukurydziane

Może je wziąć w podróż bądź na spacer. Są świetną lekkostrawną przekąską, rozpuszczają się w ustach, dzięki czemu są bezpieczne. Zawierają sporą ilość błonnika. Pamiętajmy, aby wybierać jedynie te bez dodatku soli i cukru. Możemy zrobić też domowe zdrowsze chrupki z cieciorki.

Frytki z batatów 

Bataty dla dzieci to cenne źródło witamin i minerałów. Możemy je podawać pokrojone w kawałki bądź zrobić z nich puree.

Pamiętając o tym, że dzieci uczą się przez naśladowanie dorosłych, warto wprowadzać zdrowe przekąski nie tylko dla najmłodszych, ale również dla całej rodziny. Pokazując, że zdrowe jedzenie jest także smaczne, można zaszczepić w dziecku zdrowe nawyki, które będą służyć przez całe życie.