Ulubiony sezonowy owoc Polaków, truskawki są nie tylko pyszne ale zawierają cenne substancje: antocyjany, witaminę C, fosfor, żelazo oraz bromelinę. Są idealnym składnikiem do dżemów, soków, koktajli, sałatek czy deserów. Szklanka owoców dziennie dostarcza więcej witaminy C niż cytryna bądź grejpfrut.
Truskawki będą idealne dla osób cierpiących na anemie oraz choroby wątroby. Owoce bogate są także w pektyny, które pobudzają pracę jelit i przyspieszają pracę jelit. 100 g porcja truskawek zawiera zaledwie 30 kcal. Przygotowując truskawki pamiętajmy aby szypułki odrywać na samym końcu po umyciu owoców.
Mus truskawkowy
50 dag dojrzałych świeżych truskawek
łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki prawdziwego miodu
3 białka
łyżeczka ksylitolu bądź dwie łyżeczki cukru
Umyte i odszypułkowane truskawki zmiksować z miodem i sokiem z cytryny, włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Białka z cukrem ubić na gęstą pianę, delikatnie wymieszać z truskawkami. Gotowy mus przełożyć do pucharków. Deser można udekorować rurkami waflowymi bądź bitą śmietaną.
Sorbet z truskawek
700 dag truskawek
3 łyżki cukru
łyżka soku z cytryny bądź pomarańczy
łyżeczka brandy bądź syrop klonowy
Umyte i osuszone truskawki zmiksować z cukrem i sokiem z cytrusów, następnie masę przetrzeć przez sitko. Powstały mus przełożyć do naczynia i mrozić ok. 6 godzin. Co godzinę miksować aby rozbić kryształki cukru i ujednolicić masę. Po ostatnim miksowaniu przełożyć sorbet do pucharków, udekorować brandy bądź syropem klonowym.
Smacznego 🙂