Wraz z wiekiem zachodzą zmiany w naszym organizmie nie tylko w wyglądzie zewnętrznym ale również wewnątrz. Metabolizm spowalnia i zaczyna nam brakować innych składników mineralnych i witamin niż w wieku młodszym. Jak komponować swoją dojrzałą dietę, aby zdrowie i szczupłą, jędrną sylwetkę zachować na zawsze? Poznaj nasze wskazówki i jak najszybciej wprowadź je do swojego życia !
Jakie witaminy, minerały i składniki odżywcze powinna zawierać taka dieta?
Wraz z wiekiem rośnie zapotrzebowanie na witaminy z grupy B tj.B2,B6, B12, kwas foliowy, ponieważ ich wchłanianie w późniejszym wieku jest gorsze, mogą mieć na to wpływ również zażywane leki. Kolejną witaminą, w którą warto uzupełniać dietę to witamina D, która jest niezbędna dla zachowania zdrowych i mocnych kość. Osoby starsze zazwyczaj nie powinny zbyt długo przebywać na słońcu, dlatego ważne jest aby sięgać po produkty zawierające witaminę D. Należy również pamiętać o witaminach młodości, czyli broniącymi przed wolno rodnikami witaminie A,E oraz C. Dieta osób starszych powinna również obfitować w składniki mineralne takie jak wapń, którego wchłanianie zmniejsza się wraz z wiekiem, magnezu oraz potasu, które regulują pracę serca i gospodarkę wodną organizmu. Powinniśmy spożywać odpowiednią ilość nabiału, czyli ok. 2-3 porcje dziennie najlepiej w przetworach fermentowanych takich jak jogurty naturalne, kefiry i maślanki. Nie można zapominać o wystarczającej ilości błonnika pokarmowego zapobiegającego zaparciom, tj w ilości ok. 25 g dziennie, a także zdrowych nienasyconych kwasach tłuszczowych omega-3,6 obniżających „zły” cholesterol LDL i podnoszących jednocześnie poziom „dobrego” HDL.