Króluje głównie na stołach Śląska nazywana tam modrą. Czerwona kapusta bije na głowę swoje zielone siostry. Za charakterystyczną barwę tej odmiany kapusty odpowiedzialne są naturalne barwniki – antocyjany, które mają silne właściwości przeciwutleniające, pomagają także w przyswajalności wielu witamin np. wit. C.

Kapusta czerwona w 100 g ma tylko 29 kcal i aż 2,5 g błonnika. Na tle innych kapuścianych warzyw wyróżnia się wysoką zawartością potasu, żelaza, wapnia, cynku, magnezu oraz witaminy B1. Nic dziwnego, że króluje ona w rankingu produktów antynowotworowych. Zawarte w niej substancje niszczą wolne rodniki, zapobiegając rozwojowi komórek nowotworowych w jelitach, żołądku oraz dwunastnicy.

Czerwona kapusta bogata jest także w substancje siarkowe, które oczyszczają organizm z toksyn i czynników rakotwórczych. Zjedzenie miseczki surówki dziennie chroni kobiety przed rakiem piersi. Sok ze świeżej kapusty może pomóc przy problemach z wątrobą, wrzodami bądź cukrzycy.

Surówka z czerwonej kapusty

Główka czerwonej kapusty
2 marchewki
szczypta soli
cebula
jogurt naturalny
łyżeczka miodu
sok z połowy cytryny

Posiekaj drobno główkę kapusty, cebulę pokrój w kostkę, marchew zetrzyj na tarce (wybierz drobne oczka). Wymieszaj składniki, posyp solą i skrop cytryną. Odstaw na 15 minut, po tym czasie dodaj jogurt naturalny zmieszany z miodem. Przed podaniem odlej sok, który puściła kapusta.