Kasze dostarczają wiele cennych substancji i dużą dawkę błonnika. Ziarno kaszy to pełne ziarno – z łuską, zarodkiem i warstwą aleuronową. To właśnie w zarodku drzemie cała siła ziarna – stanowi on magazyn składników odżywczych dla kiełkującej rośliny. Jest bogaty w witaminy i mikroelementy, a w łusce znajdziemy sporą ilość błonnika.
Niektórzy wierzą w mit, że kasza tuczy, nic bardziej mylnego – posiada ona niski indeks glikemiczny i jest bogatym źródłem błonnika, który oczyszcza nasze jelita z toksyn i powoduje sytość na dłużej.
Kasze powinny być nieodłącznym elementem naszej diety, są produktami zbożowymi, które stanowią podstawę piramidy żywieniowej. Według niej powinniśmy spożywać 6 porcji produktów zbożowych.
Brak konserwantów
To jej kolejna zaleta, kasze nie zawierają substancji konserwujących, zawiera ona małą ilość wody, dzięki czemu proces psucia znaczniej się opóźnia. Kasze są naturalnymi produktami, które nie przechodzą barwienia i poprawy smaku, ich procesem jest tylko obróbka czyszczenia ziarna.
Jaka kasza będzie najlepsza?
Gryczana – idealna do dań mięsnych i grzybowych. Zawiera dużą ilość cynku, który dba o dobrą kondycje naszej skóry, włosów i paznokci. Powinna często gościć na talerzach u osób palących i pijących duże ilości alkoholu. Kasza gryczana dostarcza najwięcej magnezu ze wszystkich kasz. Może być stosowana przez osoby cierpiące na celiakię, ponieważ nie zawiera glutenu.
Owsiana – produkowana jest z ziaren owsa, sprawdzi się idealnie do śniadań oraz sałatek owocowych. Zawiera dużo białka o wysokiej wartości odżywczej i beta – glutan, który poprawia naszą odporność. Kasza owsiana zawiera więcej antyoksydantów niż inne rodzaje kasz. Jest najbardziej kaloryczna. Pod względem zawartości przeciwutleniaczy przewyższa większość warzyw, owoców i zbóż. Będzie idealna dla kobiet ciężarnych, jest bogatym źródłem kwasy foliowego.
Jaglana – zawiera najwięcej żelaza, ze wszystkich rodzajów kasza, sprawdzi się u osób cierpiących na anemie. Idealna do potraw mięsnych i warzywnych. Nie zawiera glutenu, jt zasadotwórcza pomaga zachować równowagę kwasowo-zasadową. Jest łagodna w smaku, zawiera dużo krzemu i żelaza, wzmacnia odporność.
Kus – kus – bardzo lekko strawna kasza, najszybsza i najłatwiejsza w przygotowaniu. Jest cennym źródłem łatwo przyswajalnego białka. Idealnie sprawdzi się do sałatek oraz farszów. Zawiera mniej błonnika niż inne kasze.
Jęczmienna (perłowa, łamana, pęczak) – pęczak jest kaszą jęczmienną o najwyższej zawartości minerałów i witamin. Kasza jęczmienna polecana jest osobom z dolegliwościami jelitowymi oraz po leczeniu przeciwnowotworowym w celu regeneracji kosmków jelitowych, ponieważ bogata jest w błonnik i beta-glukan, który odżywia błonę śluzową jelit. Idealna do zapiekanek, sosów i zup.