Dieta zasadowa inaczej nazywana także alkaliczną stworzona została przez Roberta Younga, który twierdził, że dzięki niej zyskamy świetne samopoczucie. Dieta również pomaga przywrócić równowagę kwasowo-zasadową naszego organizmu. Równowaga kwasowo-zasadowa to stan, w którym zachowany jest określony stosunek kationów i anionów w płynach ustrojowych, który warunkuje odpowiednie pH i prawidłowy przebieg procesów życiowych. Taki stan osiągamy gdy zakres pH krwi dla przemiany materii wynosi 7,35-7,45. W diecie zasadowej nie liczy się kalorii, należy w niej unikać:
- alkoholu
- tłustych mięs
- napojów z kofeiną
- tłustych serów
- gazowanych napojów
- słodycze
Dieta powinna być wprowadzana stopniowo. Produkty zasadowe powinny stanowić 75-80% codziennej diety.
Produkty alkalizujące, które powinny się znaleźć z codziennym jadłospisie:
- zielone warzywa (gotowane bądź surowe)
- banany
- kukurydza
- orzechy
- awokado
- mleko sojowe
- ziołowe herbaty
- kasze (przede wszystkim kasza jaglana)
- kiełki
Pozostałe 20 % diety powinny stanowić produkty o charakterze kwasowym m.in. ryby, chleb z pełnego ziarna, brązowy ryż, jajka, kurczak.
Kiedy stosować dietę? Gdy zobaczysz niepokojące oznaki zakwaszenia organizmu objawiające się : bólem głowy, niestrawnością, zawrotami głowy, goryczą w ustach, częstym zmęczeniem.
Dieta zasadowa jest uznawana jako najzdrowsza na świecie stosuje ją wiele znanych osobowości, jest także bardzo smaczna, wypróbuj ją a Twój organizm odwdzięczy ci się już niebawem.