Nie od dziś wiadomo, że biały cukier szkodzi naszemu zdrowiu, osłabia jego odporność a dla niektórych oznacza białą śmierć. Nie zawiera on w sobie żadnych wartości odżywczych, zakwasza organizm oraz zmusza trzustkę do wytwarza dużej ilości insuliny. Łyżeczka białego cukru to aż 30 kcal, energia z niego pochodząca wystarcza na bardzo krótko, im więcej cukru spożywamy tym więcej domaga się go organizm. Czym zastąpić biały cukier? Jak go całkowicie wyeliminować z diety? Tego dowiedzie się w dalszej części artykułu.
Cukier brązowy
Ma kilka rodzajów, różnią się one wartościami odżywczymi i smakiem. Najzdrowszy jest cukier trzcinowy nieoczyszczony. Ma mniej kalorii niż cukier biały, posiada także śladowe ilości mikro i makroelementów. Kawie i herbacie nadaje lekko karmelowy smak. Najlepiej sprawdza się podczas pieczenia i gotowania.
Syrop z agawy
Jest trzykrotnie słodszy od cukru białego. Składa się głównie z glukozy i fruktozy. Jest bardzo łatwo rozpuszczalny w wodzie. Zawiera naturalny probiotyk inulinę, który zwalcza zaparcia i wszelkie toksyny w przewodzie pokarmowym.
Erytrytol
Uznawany jako najzdrowszy cukier świata. Posiada zerowy indeks glikemiczny, dzięki czemu jest bezpieczny dla cukrzyków. Erytrytol należy do grupy alkoholi cukrowych, związki te nie podnoszą poziomu glukozy we krwi. Jest troszkę mniej słodszy od cukru białego, nie zawiera enzymów odpowiedzialnych za jego rozpad w organizmie, jest z niego całkowicie wydalany wraz z moczem.
Lukrecja
Jej korzeń jest 50 razy słodszy od cukru. Świetnie nadaje się do słodzenia napojów i wypieków. Lukrecja skutecznie likwiduje gorzki posmak np. herbat ziołowych. Działa rozkurczowo na mięśnie gładkie, likwiduje stany zapalne w przewodzie pokarmowym.
Ksylitol
Cukier najczęściej pozyskiwany z brzozy przez co nazywany jest cukrem brzozowym. Jest dosyć wolno przetwarzany przez nasz organizm, dzięki czemu poziom insuliny we krwi nie ulega gwałtownym wahaniom. Ksylitol nie wywołuje próchnicy, jest całkowicie bezpieczny dla organizmu ludzkiego.
Na co dzień staraj się unikać słodzików syntetycznych np. aspartamu i acesulfamu L.