Na Wielkanocnym stole z pewnością nie zabraknie żurku, smakowitych mięsiw, paschy oraz rarytasów z jajek. Najstarsze chrześcijańskie święto jest jednym z najbardziej celebrowanych momentów przy rodzinnym stole. Wielkanoc to doskonała okazja by zabłysnąć w roli pani domu i oczarować bliskich przysmakami. Sprawdź nasze sprawdzone przepisy.
Żurek w chlebie
- Półtora litra maślanki
- Pół kilo białej kiełbasy
- Litr wywaru warzywnego
- 200 g wędzonego boczku
- 8-9 jajek na twardo
- 2 ząbki czosnku
- Cebula
- 4 łyżki mąki żytniej
- 4 łyżki chrzanu
- 4 lub więcej bochenki chleba
Kiełbasę zalej wodą i obgotuj na małym ogniu przez ok. 10 -15 minut. Cebulę i boczek pokrój w kostkę a następnie podsmaż. Zalej wywarem warzywnym, dodaj posiekany czosnek i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 15 minut. Zamieszaj chrzan, maślankę i mąkę całość dodaj to wywaru, mieszaj cały czas. Barszcz podawaj z jajkami i kiełbasą, według uznania dopraw do smaku pieprzem i majerankiem. Odkrój górną część bochenków chleba, wydrąż środek. Wstaw je na ok. 10 minut do piekarnika (180 stopni).
- 6 ugotowanych na twardo jajek
- 15 dag pieczarek
- cebula
- 10 dag żółtego sera
- łyżeczka masła
- szczypta soli i pieprzu
- 5 łyżek majonezu
- rzeżucha
Opłucz i pokrój w kostkę pieczarki i cebulę. Zeszklij cebulę na rozgrzanym maśle, następnie dodaj do niej pieczarki. Żółty ser zetrzyj na tarce, z jajek delikatnie wyciągnij żółtka i rozgnieć je widelcem w misce. Wymieszaj z pieczarkami i żółtym serem dodaj majonez. Nadzieniem wypełnij miejsca po żółtkach, udekoruj rzeżuchą.
• Szklanka białego cukru
• Łyżeczka proszku do pieczenia
• Skórka z dojrzałej cytryny
• Szklanka mąki pszennej
• Szklanka mąki ziemniaczanej
• Szklanka oleju bądź kostka masła
• 4 duże jajka
• Dwie łyżki prawdziwego miodu
• Słodka skórka z pomarańczy
Rozcieramy jajka z cukrem, aż powstanie puszysta masa. Cały czas mieszając dodajemy stopniowo: obie mąki oraz proszek do pieczenia. Kiedy składniki są już dobrze połączone, dolewamy olej bądź stopione masło, sok z cytryny, startą skórkę z cytryny, skórkę pomarańczową oraz łyżkę miodu. Powstałe ciasto przekładamy do formy uprzednio posmarowanej tłuszczem. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 °C.