Czas czytania: 2 minuty

Na Wielkanocnym stole z pewnością nie zabraknie żurku, smakowitych mięsiw, paschy oraz rarytasów z jajek. Najstarsze chrześcijańskie święto jest jednym z najbardziej celebrowanych momentów przy rodzinnym stole.  Wielkanoc to doskonała okazja by zabłysnąć w roli pani domu i oczarować bliskich przysmakami. Sprawdź nasze sprawdzone przepisy.

Żurek w chlebie

  • Półtora litra maślanki
  • Pół kilo białej kiełbasy
  • Litr wywaru warzywnego
  • 200 g wędzonego boczku
  • 8-9 jajek na twardo
  • 2 ząbki czosnku
  • Cebula
  • 4 łyżki mąki żytniej
  • 4 łyżki chrzanu
  • 4 lub więcej bochenki chleba

Kiełbasę zalej wodą i obgotuj na małym ogniu przez ok. 10 -15 minut. Cebulę i boczek pokrój w kostkę a następnie podsmaż. Zalej wywarem warzywnym, dodaj posiekany czosnek i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 15 minut. Zamieszaj chrzan, maślankę i mąkę całość dodaj to wywaru, mieszaj cały czas. Barszcz podawaj z jajkami i kiełbasą, według uznania dopraw do smaku pieprzem i majerankiem. Odkrój górną część bochenków chleba, wydrąż środek. Wstaw je na ok. 10 minut do piekarnika (180 stopni).

Jajka faszerowane pieczarkami

  • 6 ugotowanych na twardo jajek
  • 15 dag pieczarek
  • cebula
  • 10 dag żółtego sera
  • łyżeczka masła
  • szczypta soli i pieprzu
  • 5 łyżek majonezu
  • rzeżucha

Opłucz i pokrój w kostkę pieczarki i cebulę. Zeszklij cebulę na rozgrzanym maśle, następnie dodaj do niej pieczarki. Żółty ser zetrzyj na tarce, z jajek delikatnie wyciągnij żółtka i rozgnieć je widelcem w misce. Wymieszaj z pieczarkami i żółtym serem dodaj majonez. Nadzieniem wypełnij miejsca po żółtkach, udekoruj rzeżuchą.

Babka cytrynowa

• Szklanka białego cukru
• Łyżeczka proszku do pieczenia
• Skórka z dojrzałej cytryny
• Szklanka mąki pszennej
• Szklanka mąki ziemniaczanej
• Szklanka oleju bądź kostka masła
• 4 duże jajka
• Dwie łyżki prawdziwego miodu
• Słodka skórka z pomarańczy

Rozcieramy jajka z cukrem, aż powstanie puszysta masa. Cały czas mieszając dodajemy stopniowo: obie mąki oraz proszek do pieczenia. Kiedy składniki są już dobrze połączone, dolewamy olej bądź stopione masło, sok z cytryny, startą skórkę z cytryny, skórkę pomarańczową oraz łyżkę miodu. Powstałe ciasto przekładamy do formy uprzednio posmarowanej tłuszczem. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 °C.