Jesienno – zimowy sezon to idealny moment do tego aby przygotować domowe trunki. Nalewki świetnie rozgrzewają i mają działanie zdrowotne. Wystarczy jeden kieliszek by poczuć przyjemne ciepło i wzmocnić naszą odporność.
ŻURAWINÓWKA
Nalewka z żurawiny to bomba witaminowa, która działa pomocnie w leczeniu infekcji dróg moczowych.
- szklanka owoców żurawiny
- szklanka wody
- 2 szklanki miodu
- 0,75 wódki 45%
Umyj starannie i pokrój owoce żurawiny.
Ugotuj wodę z miodem i dodaj żurawinę.
Poczekaj aż syrop wystygnie i przelej go do „gąsiorki”
Syrop zalej wódką i szczelnie zamknij, odstaw na 4 tygodnie w ciemne i suche miejsce.
Co 3 dni potrząsaj naczyniem.
Gotową nalewkę przecedź przez sito.
JEŻYNÓWKA
Jeżynówka szczególnie polecana jest osobą cierpiącym na choroby układu krążenia, jest ona również naturalnym lekiem łagodzącym objawy PMS.
- 4 szklanki jeżyn
- skórka otarta z cytryny
- pół szklanki wody
- 5 łyżek cukru
- 1 l wódki
Jeżyny umyj, osusz i przełóż do „gąsiorka” następnie zalej je wódką i dodaj skórkę z cytryny, przygotowaną miksturę odstaw w chłodne miejsce. Po upływie 3 miesięcy odcedź owoce wyciskając z nich mocno sok, połącz je z wystudzonym syropem przygotowanym z wody i cukru. Odstaw na miesiąc, po tym czasie odcedź nalewkę i przelej do butelek.
PIGWÓWKA
Kieliszek nalewki z pigwówki świetnie pobudza trawienie i przyspiesza przemianę materii. Ponadto trunek świetnie rozgrzewa i a wysoka zawartość witaminy C wspomaga odporność i leczy przeziębienia.
- 1 kg owoców pigwy
- 1 l wódki 40 %
- 5 łyżek cukru
Umyte i osuszone owoce pigwy zetrzyj na grubej tarce po czym włóż do kamionkowego naczynia. Po dwóch dniach przetrzyj pigwę przez sito mocno wyciskając sok, połącz z wodą i cukrem, następnie odstaw na 3 miesiące.