Czas czytania: 2 minuty

Jesienno – zimowy sezon to idealny moment do tego aby przygotować domowe trunki. Nalewki świetnie rozgrzewają i mają działanie zdrowotne. Wystarczy jeden kieliszek by poczuć przyjemne ciepło i wzmocnić naszą odporność.

ŻURAWINÓWKA

Nalewka z żurawiny to bomba witaminowa, która działa pomocnie w leczeniu infekcji dróg moczowych.

  • szklanka owoców żurawiny
  • szklanka wody
  • 2 szklanki miodu
  • 0,75 wódki 45%

Umyj starannie i pokrój owoce żurawiny.
Ugotuj wodę z miodem i dodaj żurawinę.
Poczekaj aż syrop wystygnie i przelej go do „gąsiorki”
Syrop zalej wódką i szczelnie zamknij, odstaw na 4 tygodnie w ciemne i suche miejsce.
Co 3 dni potrząsaj naczyniem.
Gotową nalewkę przecedź przez sito.

JEŻYNÓWKA

Jeżynówka szczególnie polecana jest osobą cierpiącym na choroby układu krążenia, jest ona również naturalnym lekiem łagodzącym objawy PMS.

  • 4 szklanki jeżyn
  • skórka otarta z cytryny
  • pół szklanki wody
  • 5 łyżek cukru
  • 1 l wódki

Jeżyny umyj, osusz i przełóż do „gąsiorka” następnie zalej je wódką i dodaj skórkę z cytryny, przygotowaną miksturę odstaw w chłodne miejsce. Po upływie 3 miesięcy odcedź owoce wyciskając z nich mocno sok, połącz je z wystudzonym syropem przygotowanym z wody i cukru. Odstaw na miesiąc, po tym czasie odcedź nalewkę i przelej do butelek.

Blackberry Liqueur shot (with some fresh fruits) on wooden background

PIGWÓWKA

Kieliszek nalewki z pigwówki świetnie pobudza trawienie i przyspiesza przemianę materii. Ponadto trunek świetnie rozgrzewa i a wysoka zawartość witaminy C wspomaga odporność i leczy przeziębienia.

  • 1 kg owoców pigwy
  • 1 l wódki 40 %
  • 5 łyżek cukru

Umyte i osuszone owoce pigwy zetrzyj na grubej tarce po czym włóż do kamionkowego naczynia. Po dwóch dniach przetrzyj pigwę przez sito mocno wyciskając sok, połącz z wodą i cukrem, następnie odstaw na 3 miesiące.