Probiotyki to według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) aktywne bakterie, które przynoszą korzyści zdrowotne. Dodatek do żywności sprawia, że nazywana jest ona żywnością funkcjonalną, czyli taka, która oprócz właściwości odżywczej posiada również inne pozytywnie wpływające na nasz organizm. Żywność funkcjonalna może podnosić naszą odporność, obniżać cholesterol, wspomagać trawienie lub chronić przed infekcjami. Probiotykiem nazywamy żywność do, której dodano konkretne szczepy bakterii np. jogurt ale już kiszona kapusta, gdzie nie wiemy jakie i w jakiej ilości zawiera bakterii nie jest określana tym mianem.
W naszych jelitach znajduje się ogromna ilość tych pożytecznych bakterii i stanowi ona jeden z najbogatszych gatunkowo ekosystemów na Ziemi.
Jakie korzyści płyną dla naszego organizmu z „posiadania” tych pracowitych przyjaciół w jelitach? Bakterie probiotyczne biorą udział w trawieniu pożywienia oraz znacznie podnoszą przyswajalność niektórych składników odżywczych, utrudniają rozwój chorobotwórczym bakteriom, metabolizują rakotwórcze substancje dzięki czemu chronią nas przed rakiem, produkują niektóre witaminy z grupy B. Sporo korzyści prawda ? Ale to nie koniec! Probiotyki, bowiem oddziałują na cały nasz organizm, obniżając poziom złego cholesterolu, pomagają w utrzymaniu prawidłowej masy ciała a nawet pomagają zachować zdrowy stan naszej skóry!
Dlaczego probiotyki w dzisiejszych czasach mają ciężkie życie? Niestety, kiedy przyjmujemy antybiotyki zabijają one nie tylko chorobotwórcze bakterie ale także te przyjazne. Tak popularne w dzisiejszych czasach dania typu fast food lub słodycze również im nie służą. Nieodłączny w dzisiejszym życiu stres to również niekorzystny czynnik wpływający na zmniejszenie się liczby bakterii probiotycznych w naszym organizmie. Do niekorzystnych warunków życia „dobrych bakterii” należą również choroby układu pokarmowego, operacje bariatryczne lub wiek.
Jak żyć w zgodzie z probiotykami i jak zagwarantować im doskonałe środowisko do rozwoju i pracy? Sięgaj po prebiotyki! Są to elementy pożywienia, które nie ulegają trawieniu w jelicie cienkim i stają się pożywką dla bakterii probiotycznych w jelicie grubym. Są to: błonnik, inulina, skrobia, oligosacharydy. Nasza dieta, powinna być więc bogata w warzywa i owoce, ponieważ to one są bogactwem prebiotyków. Istnieją również synbiotyki , czyli gotowe preparaty, które zawierają w swoim składzie probotyki oraz prebiotyki, których odpowiednia kombinacja ma zapewnić idealne korzyści dla życia i rozwoju dobrych bakterii jelitowych.
Kilka cennych rad:
- Na opakowaniach jogurtów lub kefirów szukaj nazwy szczepu bakterii, napis „zawiera żywe kultury bakterii” nie jest potwierdzaniem, że jogurt jest probiotykiem.
- Obok nazwy szczepu bakterii na opakowaniu szukaj także liczby, która wskazuje na ilość dobroczynnych bakterii. Ilość bakterii obniża się jednak wraz z uciekającym terminem ważności!
- Nie zażywaj probiotyków na pusty żołądek, przez niskie pH soku żołądkowego bakterie mogą nie spełnić swojego zadania.
- Probiotyki z apteki przechowuj w lodówce, przedłużysz w ten sposób ich żywotność.