Jeżeli chcesz wytrwać na diecie i zdrowo się odżywiać musisz urozmaicać swój jadłospis. Obok owoców i warzyw, na talerzu powinno pojawić się także: chude mięso, nabiał, przetwory zbożowe oraz ryby. Dzięki temu dostarczysz swojemu organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Urozmaicenie jadłospisu wiąże się z umiejętnym łączeniem produktów. Czasem łączymy produkty intuicyjnie np. mleko z kakao dzięki czemu zapewniamy sobie poprawę pamięci czy też cytrynę z sałatą czemu zawdzięczamy większą przyswajalność witaminy C.
Sprawdź poniżej jak umiejętnie łączyć składniki i zyskać jeszcze więcej!
Idealny duet na gładką cerę
Gdy męczą cię zaskórniki i masz problem ze zmarszczkami sięgaj po sałatki owocowe wzbogacone orzechami. Duet ten działa świetnie na skórę cynk zawarty w orzechach w połączeniu z witaminą C jest lepiej przyswajalny. Cynk w diecie jest niezbędny do produkcji kolagenu, świetnie leczy trądzik i znacząco wpływa na odbudowę włosów.
Zdrowsze naczynia krwionośne
Odpowiedź na potrzeby serca, skrop ugotowanego buraka sokiem z cytryny, dzięki temu uszczelnisz naczynia krwionośne i obniżysz ciśnienie.
Mocne kości
Nie trać masy kostnej, wzmocnij swoje kości twarogiem, który jest bogaty w wapń. Aby wapń lepiej się przyswoił potrzebna jest witamina D, którą znajdziesz w rybach morskich. Od czasu do czasu warto przekąsić pastę twarogowo-rybną.
Antynowotworowy duet!
Osoby, które są zagrożone nowotworem, powinny sięgać po kurkumę, która hamuje wzrost komórek nowotworowych. Najlepiej łączyć ją ze zmielonym pieprzem, dzięki piperynie którą posiada pieprz zwiększa się jej przyswajalność i aktywność.
Zachowaj młodość
Marchewka + migdały = duet doskonały. Marchew bogata jest w beta-karoten, który przekształca się w witaminę A, migdały zaś zawierają dużo witaminy E, to połączenie skutecznie usuwa z organizmu wolne rodniki, dzięki czemu nasz organizm wolniej się starzeje.