Kremowa zupa dyniowa
Składniki:
- 1 średnia dynia
- 1 duża cebula
- 2 średnie marchewki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 średnia papryka czerwona
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- ½ łyżeczki mielonego imbiru
- ½ łyżeczki ostrej papryki lub chili
- Sól
- Pieprz
Sposób przyrządzenia:
Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę następnie podsmażamy na łyżce oleju rzepakowego. Pozostałe warzywa myjemy i kroimy w drobną kostkę, następnie wrzucamy na gotującą się wodę, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, imbir oraz ostrą paprykę.. Dodajemy cebulę z czosnkiem. Kiedy warzywa będą już miękkie odstawiamy garnek aby nasza zupa trochę przestygła. Następnie miksujemy ją blenderem na gładki krem. Doprawiamy solą i pieprzem, podajemy gorącą z dodatkiem natki pietruszki i pestkami dyni.
Smacznego!