Nic tak nie pachnie latem jak świeżo upieczone jagodzianki. Delikatne, mięciutkie ciasto, soczyste jagody i subtelna waniliowa nuta sprawiają, że trudno im się oprzeć. Ten przepis to klasyka w najprostszym wydaniu – bez udziwnień, bez miksera, za to z efektem „wow, zrobisz jeszcze?”
Składniki na ok. 12 jagodzianek:
Ciasto:
-
500 g mąki pszennej (typ 450–550)
-
250 ml ciepłego mleka
-
70 g cukru
-
50 g masła (roztopionego)
-
1 jajko + 1 żółtko
-
25 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych)
-
szczypta soli
-
kilka kropel ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
Nadzienie:
-
ok. 300–400 g świeżych jagód
-
2–3 łyżki cukru
-
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (by zagęścić sok)
Do posmarowania:
-
1 jajko + łyżka mleka
Sposób przygotowania:
-
Rozczyn: W miseczce wymieszaj drożdże z łyżeczką cukru, 3 łyżkami mleka i łyżką mąki. Odstaw na 10–15 minut, aż zacznie rosnąć.
-
Ciasto: Do dużej miski przesiej mąkę. Dodaj cukier, sól, jajko, żółtko, ciepłe mleko, wanilię oraz rozczyn. Zacznij wyrabiać, a gdy składniki się połączą, dolej roztopione masło. Wyrabiaj ciasto przez ok. 10 minut – ręcznie lub mikserem z hakiem. Ma być gładkie i elastyczne.
-
Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny – aż podwoi objętość.
-
Nadzienie: Jagody delikatnie wymieszaj z cukrem i mąką ziemniaczaną.
-
Wyrośnięte ciasto podziel na 12 części. Z każdej uformuj placuszek, nałóż łyżkę jagód i zlep jak pieróg, a potem uformuj owalną bułeczkę.
-
Ułóż jagodzianki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zlepieniem do dołu. Odstaw na kolejne 20 minut do napuszenia.
-
Posmaruj roztrzepanym jajkiem z mlekiem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół) przez 18–22 minuty – aż będą złociste.
Jeśli chcesz, możesz polać jagodzianki po upieczeniu lukrem z cukru pudru i soku z cytryny.
Smakują najlepiej jeszcze lekko ciepłe, z kubkiem mleka albo kawy.
To jak – pieczemy dziś jagodzianki?