Czas czytania: 2 minuty

Wiosna to idealny moment, by odświeżyć nie tylko garderobę, ale i… zawartość lunchboxa! Gdy robi się cieplej, mamy większą ochotę na lekkie, kolorowe i odżywcze posiłki. Jeśli chcesz jeść zdrowiej, oszczędzić pieniądze i zyskać więcej energii w pracy – postaw na domowe lunchboxy. Oto kilka szybkich, fit i pysznych propozycji na wiosenny lunch, które przygotujesz w mniej niż 20 minut!

1. Sałatka z komosą, warzywami i fetą

Składniki:

  • 1/2 szklanki ugotowanej komosy ryżowej (quinoa)

  • garść pomidorków koktajlowych

  • ogórek zielony

  • 1/2 papryki

  • garść rukoli

  • 50 g sera feta

  • oliwa z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz

Dlaczego warto?
To bomba błonnika, białka roślinnego i witamin. Syci, ale nie obciąża.

2. Wrap z hummusem i grillowanymi warzywami

Składniki:

  • pełnoziarnista tortilla

  • 2 łyżki hummusu

  • grillowana cukinia, papryka, cebula

  • kilka listków szpinaku

  • zioła: bazylia, oregano

Pro tip: możesz przygotować więcej grillowanych warzyw na zapas i używać ich przez 2–3 dni!

3. Makaron z zielonym pesto i warzywami

Składniki:

  • makaron pełnoziarnisty lub z ciecierzycy

  • 1 łyżka zielonego pesto

  • brokuły, cukinia, groszek

  • pestki słonecznika

Fit bonus: dodaj łyżeczkę drożdży nieaktywnych – to naturalne źródło witamin z grupy B i fajny serowy smak.

4. Jajka na twardo + spring bowl

Składniki:

  • 2 jajka na twardo

  • gotowany ryż jaśminowy lub kasza bulgur

  • edamame, ogórek, marchew, awokado

  • sos: jogurt grecki + sok z limonki + czosnek + koperek

Czas przygotowania: 10 minut, a jak wygląda w pudełku – bajka!

5. Jogurtowy bowl z owocami i granolą

Składniki:

  • jogurt grecki (najlepiej 2% lub 5%)

  • ulubione owoce (borówki, truskawki, kiwi)

  • 2 łyżki domowej granoli

  • 1 łyżeczka miodu lub syropu daktylowego

Idealny na lunch, jeśli masz późne śniadanie lub szukasz opcji na drugie śniadanie w pracy.

Dlaczego warto robić lunchboxy?

  • Masz kontrolę nad tym, co jesz

  • Oszczędzasz czas i pieniądze

  • Nie sięgasz po fast foody „z braku laku”

  • Możesz dostosować posiłki do swoich celów – np. redukcji, lepszego samopoczucia czy przyrostu energii

Tip na koniec: przygotuj składniki wieczorem (np. ugotuj kaszę, pokrój warzywa), a rano tylko wrzuć wszystko do lunchboxa. To naprawdę działa!