Sos pieczarkowy
Składniki:
- 500 g pieczarek
- 2 średnie cebule
- 3 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 1 szklanka wody
- 1/2 szklanki zimnej wody
- Szczypta lubczyku
- Szczypta majeranku
- Szczypta cząbru
- Sól
- Pieprz
Sposób przyrządzenia:
Pieczarki umyj i pokrój w plasterki, cebulę pokrój w drobną kostkę. Podsmaż pieczarki i cebulę na maśle. Kiedy pieczarki zmniejszą swoją objętość zalewamy je wodą, dusimy aż pieczarki zmiękną. W osobnej miseczce mieszamy śmietanę, mąkę i zimną wodę, następnie dodajemy do pieczarek i energicznie mieszamy, aby nie porobiły się grudki. Doprawiamy lubczykiem, majerankiem, cząbrem oraz solą i pieprzem.